Yogastijlen

In de yogalessen nodigen we je uit om met aandacht en dicht bij jezelf de yoga oefeningen, de asana’s, te beleven. Zo kun je voelen en ervaren hoe je ademt, hoe spanningen vrij gemaakt worden en hoe je tot innerlijke rust komt. Je zult merken dat de energie gaat stromen en dat jij je na de les vitaal en meer in balans voelt.

Iedere les is gevarieerd opgebouwd uit staande, zittende en liggende yoga oefeningen waarbij de bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom aangesproken worden. Naast de asana’s besteden we ook aandacht aan specifieke ademoefeningen en meditatie. De les ronden we af met een liggende ontspanning waarin het effect van de yoga oefeningen dieper kan doorwerken.

Bij YogaBalans worden verschillende soorten yoga aangeboden. Hieronder wordt uitgelegd wat iedere soort inhoudt.

Wil je regelmatig meer lezen over Yoga? Je ontvangt als lid van YogaBalans Culemborg een korting op het tijdschrift Yoga International.

Hatha Yoga

‘Ha’ zou je kunnen vertalen met zon en ‘Tha’ met maan. De zon en de maan symboliseren de tegenstelling van alles in het leven; dag en nacht, actief en passief, warmte en koude, man en vrouw etc. Belangrijk is dat de tegenstellingen in balans zijn. In een hatha yogales wisselen dynamische en verstilde houdingen elkaar af. Er wordt geoefend vanuit een naar binnen gerichte aandacht. Door deze rustige, meditatieve houding is er ruimte om waar te nemen en te ontspannen in wat zich van binnen voordoet. Fysieke en mentale grenzen worden op een zachte manier opgezocht en verruimd, wat zorgt voor een groter, innerlijk draagvermogen en meer vitaliteit.

 

hatha
Yogabalans Culemborg

Gentle Yoga

Gentle Yoga is een zachte en toegankelijke vorm van yoga, bijvoorbeeld geschikt bij (chronische klachten), vermoeidheid, burn-out of bij het herstellen van een ziekte. In de les is er voldoende ruimte voor ontspanning, aandacht voor de adem en meditatie. De asana’s (yoga-houdingen) worden dynamisch aangeboden en daarna op een milde manier kort aangehouden. Je wordt uitgenodigd om je grenzen te ontdekken en deze te respecteren. Maar daarnaast is er ook zeker de uitdaging, waarbij bijvoorbeeld evenwicht, kracht en concentratie een rol spelen. Er wordt rekening gehouden met de individuele mogelijkheden van de deelnemers.

Door deze milde vorm van yoga kom je op een rustige manier weer tot jezelf. 

Yin Yoga

Yin Yoga is een zachte vorm van yoga, die zich vooral richt op het versterken en versoepelen van bindweefsel, pezen, banden en gewrichten. Het bevordert een diepe energie doorstroming in de meridianen en brengt de geest tot rust.

De houdingen worden wat langer aangehouden en is als een meditatie in een yogahouding; je oefent aandachtig zijn en je opstellen voor wat zich van binnen voordoet.

Yin yoga is een goede manier om te ontspannen en te ‘ontstressen’.

Beeldmateriaal YogaBalans Culemborg
Beeldmateriaal YogaBalans Culemborg

Vinyasa Yoga

Deze vorm van yoga onderscheid zich van ‘gewone’ yoga doordat de asana’s (houdingen) in een doorgaande vloeiende stroom aan elkaar verbonden worden. De asana’s worden minder lang aan gehouden en is dus wat dynamischer van aard. Ook hier wordt de focus op adem en beweging gebracht, waardoor je met de aandacht gemakkelijk in het nu komt. Elementen uit de zonnegroet zijn een steeds terugkerend onderdeel en worden gebruikt als verbinding tussen de houdingen. De nadruk ligt in deze les op de fysieke inspanning: het vergroten van (innerlijke) kracht, concentratie en uithoudingsvermogen.

Vinyasa yoga is een aanrader voor als je meer fysieke uitdaging zoekt. Het opbouwen van fysieke kracht en concentratie verstevigt je innerlijke basis en werkt positief door in je zelfvertrouwen.

Yin Yang Yoga

Yin yoga zorgt voor de stilte en ontspanning in een les, terwijl yang yoga de dynamiek en kracht opbouwt. Samen zijn ze een gelukkig huwelijk.

In deze les is er ruimte voor meditatie, ademoefeningen, dynamische houdingen, gevolgd door statische houdingen die je langer aanhoud. Met op het einde de eindontspanning, shavasana.

Een total work-out voor body en mind.

JORD20130427-057
Beeldmateriaal YogaBalans Culemborg

Meditatieve Yoga

Bij deze vorm van yoga wordt je uitgenodigd om de oefeningen op een langzame en aandachtige manier uit te voeren. De zachte muziek op de achtergrond kan daarbij ondersteunend zijn.

Dru Meditatie en Ontspanning

De Dru School is een internationale school voor yoga en meditatie beoefening verankerd in eeuwenoude yogatradities. Dru helpt je om te midden van het leven van alledag de rust en stilte in jezelf te (blijven) ervaren. Dru is een Sanskriet woord en verwijst dan ook naar het stille punt in jezelf.

In een Dru Meditatie en Ontspanning groepsles kun je:

  • helemaal tot rust komen, waardoor je vanzelf de kracht van stilte gaat ervaren.
  • leren hoe je energie beter laat stromen. Daardoor kun je je veel makkelijker concentreren.
  • ruimte ervaren voor persoonlijke begeleiding; je kunt altijd met je vragen bij mij terecht.
  • een krachtige bedding ervaren door in een groep te oefenen en te mediteren. Samen mediteren en je ontwikkelen is makkelijker dan in je eentje.

De lessen helpen je verder om meer balans, aandacht en stilte in jezelf te ervaren. Zo kun je ervoor zorgen dat je je meer ontspannen en gezonder gaat voelen.

Yoga-meditatie2

Kennismakingsaanbod

Of yoga ook iets voor jou is, kun je het beste zelf ervaren. Je bent van harte welkom om verschillende lessen uit te proberen.

Dat kan met het kennismakingsaanbod: 3 lessen voor € 24,00.

Aanmelden is mogelijk via het contactformulier of inschrijfformulier.